14 Kasım 2016 Pazartesi

Kitap Yorumu | Kırmızı Başlıklı Kız Ağlıyor - Beate Teresa Hanika

Orijinal Adı: Rotkäppchen muss weinen
Türkçe: Kırmızı Başlıklı Kız Ağlıyor
Yazarı: Beate Teresa Hanika
Yayınevi: ON8 Yayınları
Sayfa Sayısı: 212




Büyükbabasının elleri neden bu kadar büyük Malvina’nın?
Babam bu sabah odama geldi; oda kapısını çok kararlı bir hareketle arkasından kapadı ve çalışma masamın sandalyesine oturdu. Tuhaf bir görüntüydü bu, çünkü oraya hiç oturmaz, odama neredeyse hiç gelmez. Bir süre yatağımın üzerindeki posterlere baktı, beğendiğim şarkıcıların posterlerine. Lizzy ile benim fotoğraflarımıza ise özellikle uzun uzun baktı, bir arkadaşımın olduğu daha önce hiç dikkatini çekmemiş gibi.
“Demek meşhur Lizzy bu,” dedi ve sadece “Lizzy” ya da “en iyi arkadaşın Lizzy” değil de “meşhur Lizzy” demesi hiç hoşuma gitmedi.

İlgisiz annesi, gözü erkeklerden başka bir şey görmeyen ablası, çok iyi anlaştığı ancak artık şehir dışındaki üniversiteye gittiği için hafta sonları dışında göremediği ağabeyi ve dediğim dedik babası, Malvina’nın, hayatındaki en büyük sorunun yanına bile yaklaşamıyorlar. Genç kız, küçüklüğünden beri büyükbabasının tacizine uğradığını ailesine anlatmaya çalışıyor, ancak onu kimse dinlemiyor. En iyi arkadaşına söyleyemiyor, âşık olduğu çocuğa anlatamıyor; kimse onu anlamıyor. Bir kızın, ilk aşk heyecanının gölgesinde büyüyen kâbusunu, çaresizliğini aktaran kara bir masal!

1967 Almanya doğumlu Beate Teresa Hanika, bu kitabın taslağı olan “Malvina in der Seifenblase” (Sabun Köpüğünde Malvina) ile 2007’de Oldenburg Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü aldı. 2010 Alman Gençlik Ödülleri’ne aday gösterilen yazar, Kırmızı Başlıklı Kız Ağlıyor’la 2009 Bayern Eyaleti Sanat Ödülü ve 2010 Hans-im-Glück Ödülü’ne değer görüldü.




Bir anne. Her şey karşısında kaçıp sessiz kalan. 
Bir baba. Kulaklarını tıkayan ve sadece bağıran. 
Bir abla. Aklı dışarıda olan, sadece erkek peşinde koşan. 
Bir abi. En değerli olan ama bir o kadar da sağır olan. Çaresiz bir kızın sesine kulaklarını tıkayan. 
Bir büyükanne. Görüp görebileceğiniz en iğrenç insan. 
Bir büyükbaba. Onu hikayeyi okuyup öğrenin. 


Her bir sayfayı okuyuşumda parçalara ayrıldım. Hem hiç bitmesin istedim hem de bir an önce bitsin dedim. 
Bu kitabın yeri bende çok ayrı olacak. Her zaman favorilerim arasında yer alacak. Bundan sonra öneri isteyenlere önerebileceğim bir kitap. 
14 yaşında küçücük bir kız, uğradığı cinsel istismar ile hayatı darmadağın oluyor. Konuşuyor kimse dinlemiyor. Kimse inanmıyor. Susmayı seçiyor en sonunda Malvina. Nasıl olsa kimse onu duymuyor. Kimse onun ne halde olduğunu görmüyor. 
Malvina'nın duyguları, psikolojisi okuyucuya çok güzel aktarılmıştı bence. Gerçekten çok etkilenerek okudum. Konusundan dolayı çok sarsıcı bir kitaptı. Okudukça küfürler ettim, öfkelendim. 
Ve hiç bir zaman unutamayacağım. Mutlaka okumalısınız.




.. ailemin içinde bir yabancı madde gibiyim, ayakkabıya kaçan küçük bir taş gibi.

"Kanser," dedi "çok uzun zamandır içimde. Yıllardır. Önce sadece bir düşüncedir, bir duygu, mutsuz bir duygu, birisinin sende açtığı küçük yara; bu yarayı iyileştirmeye bakmazsan büyür de büyür, sonra seni içeriden yiyip bitirir, çünkü onca yıl kendine ve o küçük yaraya dikkat etmemişsindir. Çünkü onca yıl mutsuz olmuşsundur." 





1 yorum:

  1. Merhaba,

    Bloğunuzdan para kazanmaya ve bütçenize katkıda bulunmaya ne dersiniz ?

    Bugün itibari ile satış rekoru kıran Kitabımız "İnstaKitap" İnstagram'da Butik Açmak, Satış Yapmak ve Fenomen olmak Kitabımızı satış ortaklığı sistemine açtık.

    Siz de sadece link paylaşıp satış yapabileceksiniz.

    Satış başı 30 TL Komisyon, Ödemeler otomatik hesabınıza yatıyor. Sitemize yönlendirilen 100 başarılı trafikten 1 satış elde ediliyor. Yönlendirdiğiniz ziyaretçilerin satış yapıp yapmadığını, kazancınızı v.s. panelinizden anlık görebiliyorsunuz.

    Aşağıdaki sitemizde ayrıntılı olarak adım adım anlattık. İnceleyin takıldığınız her konuyu sorabilirsiniz.

    Ayrıntılı Reklam Bannerları ve Kitap Görselleri ve nasıl satış ortağı olabileceğiniz konusu aşağıdaki linkte mevcut.

    http://instakitap.com/affiliate/

    Takıldığınız bir yer olursa mail ile sorabilirsiniz.

    Saygılar

    YanıtlaSil

back to top